19. lokakuuta 2011

Halkoja, klapeja ja polttopuuta

Yrityksessä menee asiakkaiden käytössä polttopuita 50-60m3 sekahalkoa vuodessa.Yhteen kuution laatikkoon menee noin 0,6m3 puuta, eli vuositasolla polttopuuta menee 80-100 laatikkoa. Tämän polttopuumäärän laskennallinen lämpöteho on 67500kWh-81000kWh. Hyödynnettävissä oleva lämmitysteho riippuu vielä käytetyn tulisijan hyötysuhteesta. 

Polttopuiden raaka-aineena käytetään yrityksen omasta metsästä saatavaa harvennuspuuta - koivua, kuusta, mäntyä ja muuta lehtipuuta. Joskus polttopuita on tehty myös sahauksen sivutuotteena tulevaa "pintaa", mutta tässä ongelmallista oli kuoren suuri osuus - tästä tuli runsaasti tuhkaa.

Taimikkoa tai metsää harvennettaessa polttopuuksi soveltuu yli 20-vuotta vanha puu. Harvennuksen yhteydessä polttopuiksi tulevat puut karsitaan oksista ja pinotaan kasoihin. Klapikone katkoo rangat määrämittaan ja halkoo halot pienemmiksi. Tämän jälkeen klapit kuivataan ja varastoidaan kuution laatikoissa sateelta suojassa yli vuoden. Tämän jälkeen polttopuut viedään mökkien puuvarastoon käyttöä odottamaan. Polttopuuvarastot täytetään kaksi kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan. 

Yrityksen asiakkaiden käytössä on 10 takkaa, 8 kiuasta ja muutama muunlainen tulipaikka (kota, kesäkeittiö, nuotiopaikka). Kiukaista 6 lämpenee myös puun lisäksi sähköllä. Puiden käyttö on asiakkaille maksutonta ja asiakkaita kannustetaan lämmittämään saunaa puilla. Asiakkaita ohjeistetaan takan ja kiukaan oikeanlaisessa käytössä. Tuli on tärkeä tunnelman tuoja!

Savuhormit ovat pääosin eristettyjä valmishormeja, jotka eivät lämpene ulospäin. Nopeat asentaa ja turvalliset käyttää - ja varmistavat savun menevän lämpimänä ulos asti. Jos käytössä olisi paikalla muurattu perinteinen savupiippu, se myös lämpenisi puuta poltettaessa ja toimisi lämpöä varaavan rakenteena. Jos yläkerrassa olisi pelti, pystyisi koko piippua hyödyntämään lämmittävänä elementtinä. Perinteisen muurattu savupiippu vie enemmän tilaa ja rakennusta suunnitellessa on vaikeaa sijoittaa yhteen piippuun takan ja saunan hormit, joska se rajoittaa liikaa huoneiden sijoittelua.  

Puiden menekki tuntuu hurjalta, mutta toivottavasti tämä kaikki puiden tuottama lämpöenergia ei mene pelkästään huvikäyttöön ja harakoille. Toiveena on, että polttamalla puuta takassa ja lämmittämällä saunaa puilla, myös sähköä kuluisi vähemmän.    

Klapit kuivuvat laatikoissa
Polttopuita kuivatetaan sateelta suojattuna vuoden verran
Sekahalkoja - koivu + haapa 33cm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti