19. lokakuuta 2011

Takan sytyttäminen

1. Sulje koneellinen ilmastointi tai laita se "takka"-asentoon. Meillä keittiössä suljetaan liesituuletin laittamalla se off- tai 0-asentoon. Ilmastointi pidetään suljettuna ainakin 15-30min. tulen sytyttämisestä.

2. Avaa pelti takan päältä tai sivusta. Pelti avautuu vetämällä pellin varresta poispäin hormista. Pelti pidetään auki koko puiden polttamisen ajan. 

3. Laita takan kierto kesä-asentoon eli suoralle vedolle kääntämällä takan kyljestä vipua oikealle. Suoralla vedolla takka syttyy ja palaa parhaiten. Kierron voi laittaa päälle myöhemmin, kun tuli palaa kunnolla. Kierron ollessa päällä, takka varaa paremmin lämpöä.

4. Lado puita uuniin riittävän ilmavasti. Varaa sytykkeiksi tuohta, sanomalehtiä tai sytytyspaloja. Oikeaoppisesti puut sytytetään ylhäältä, jolloin haitallisia savukaasuja syntyy vähemmän. Käytä tulen sytytykseen tulitikkuja tai sytytintä. Lisää puita vasta kun edelliset puut ovat lähes palaneet loppuun. Pidä takan luukku suljettuna.

5. Sulje pelti vasta sitten kun tuli on täysin sammunut ja hiilet ovat mustia. Jos pelti suljetaan liian aikaisin, voi syntyä hengenvaarallista häkää.

6. Laita nyt viimeistään ilmastointi takaisin päälle. 

Lisäohjeita:
- polta takassa ainoastaan puuta - roskien polttamista ei suositella
- lisää puita ja sytykkeitä löytyy puuvarastosta
- jos tyhjennät tuhkia, varmista tuhkien olevan kylmiä - tuhka-astia löytyy terassilta

Häiriötilanteet:
- Takka savuttaa - Tarkista, että pelti on avattu. Tarkista, että ilmastointi on suljettu. Sulje luukku.
- Puut eivät syty - Lado puut uudelleen ilmavasti. Käytä sytykkeitä. Tarkista, että kierto ei ole päällä, vaan on kesä-asennossa.
- Puut on loppu - Hae lisää puita puuvarastosta, ota puukori mukaan.

Vuolukivitakka


Hiillos - vielä ei voi sulkea peltiä!




Seuraavasta linkistä löytyy ohjeita tulisijan oikeaoppiseksi sytyttämiseksi http://www.halkoliiteri.com/?id=167

1 kommentti:

  1. Kiitos. Meidän takka on käyttäytynyt melko erikoisella tavalla. Sille täytyy varmasti takan korjaus suorittaa. Savuttaakin kovasti. https://www.rakennusurakointimakynen.fi/muuraustyot-ja-tulisijat

    VastaaPoista